2011. június 28., kedd

Jin Jang megint

Nagyon kedves kolléga ismerősöm lepte meg ezzel a tortával a párját születésnapjára.
Ő kérte ezt a két színt,már el is vitte,nagyon tetszett neki.
Pici,10 szeletes torta,sima piskótával,túrókrémmel.Ami megmaradt,mert sikerült kicsit sokat csinálni,ahhoz most sütök egy kakaós piskótát magunknak,mert a kicsi fiam tortát enne.Egész délelőtt csak azt hajtogatta,hogy torta,fondat :)))

2011. június 26., vasárnap

Majdnem esküvői torta

Azért csak majdnem,mert a pár a múlt héten a polgári esküvő alkalmával már egybekelt,ez pedig egy kerti parti a barátokkal című bulira készült.Nem tudtak róla,meglepetés volt.
Azt kérte az ismerősöm,hogy legyen fehér,de ne a klasszikus esküvői torta,hanem legyen rajta egy katamarán.Most ez a pár nagy szerelme,és a víz.
Kaptam egy képet,ami segítségül szolgált az elkészítésben.
Végül a képet ostyára nyomtattattam,a torta tetejére pedig csináltam "vizet".Kekszmasszából elkészítettem a katamarán testét,amit fehér fondanttal vontam be,az ostya pedig maga volt a vitorla.Jelzés értékkel került rá egy masni,és némi apró virágok,pici díszítések.
Mivel 50 szeletes tortát kértek,így az alsót mindenképpen legalább 26 cm formában kellett sütnöm.Vettem a desszertmesternél egy  állítható torta karikát . Isteni!!! Olyan szuper piskótát sütöttem benne,hogy majdnem kiszaladtam a világból.Most először nem kellet pótolnom tortalappal a tortát.
Az alsó csokis,a felső fekete erdő ízesítésű volt.

Az elős autó tortám

Már sokaknál olvastam,hogy a "leghálátlanabb",és legnehezebb feladat.
Valóban nem könnyű,és rögtön egy limousinet kellett csinálnom egy lánybúcsúra.
Kamaszom gyerekkorából volt itthon egy minikébe,azt próbáltam összehozni,illetve keresgéltem a neten,de igazából most már látom a hibákat.
Ettől függetlenül élveztem,annál is inkább,mert apát is bele tudtam vonni,és ő is nagyon lelkes volt,mit hogyan,mit milyenre fessek.
Azt gondolom elsőre nem is olyan rossz.Remélem lesz még alkalmam autó tortát készíteni.
Csokis és sima piskóta lapokat sütöttem.Krémet csokisat kértek,így mertem ajánlani a csokis-kávést.

Jin Jang, kicsit másképp

Egy újabb jin jang tortát kellett készítenem.Egy kedves ismerősöm kérte a férjének születésnapjára,aki külföldi útról tért éppen haza.
Most már rutinból csináltam,ez meg is látszott a tortán az előzőhöz képest.
Szürke-rózsaszín lett,eltérve a szokványostól.Sima piskótába,csokis-kávés krémmel készült.A héten nagyüzemi csokis-kávés kréme torták készültek :)

Stage pass torta

Húgom legjobb barátnőjét leptük meg ezzel a tortával.
Nagyon szereti az augusztusi sziget fesztivált,és ezért kapta ezt a "belépőt".Állati meleg volt itthon (26,5 fok),így a fondant nem működöt a legjobban,ez meg is látszik a tortán.
Sima piskótát sütöttem hozzá és csokis-kávés krémet tettem bele,amit most nagyon favorizálok,mert nagyon jól tart,és nagyon finom.
A krémet egy egész más, kekes sütiben használtam,de már akkor is nagyon ízlett.


Csokis-kávés krém
1 csomag csoki puding
1 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaó (én holland kakaót használok)
3 dl tej
Ezeket összekeverem,és hagyom állni.
1,5 dl gyenge kávé (én koffeinmentes nescafét tettem bele minden esetben)
15 dkg porcukor
25 dkg margarin
Ezeket főni tesszük.Amikor elolvadt a vaj,akkor hozzáöntöm a pudingos keveréket,és sűrűre főzzük.Arra kell vigyázni,hogy véletlenül se "forraljuk" fel,mert kicsapódik a vaj,és az egésznek az állaga más lesz.
Ha kihűlt,kenhető.A hűtőben sokkal keményebbre dermed,mint hűléskor.
Ajánlom nagyon.

2011. június 21., kedd

50. születésnap és a 100 szelet

Adott egy Úriember,a szakmája szerintem a tortából kiderül.
Van szerencsém személyesen ismerni,dolgoztam vele elég sokat,ezért volt könnyű kitalálni a torta "témáját".
Végleges állapotát a helyszínen érte el,mert ott raktam a tetejére a felső filmtekercset,és vandál módon kalapáccsal beleütöttem 2 vastag szívószálat.
Lenn csokikrém,középen egy nagyon fincsi citromos vajas krém,a filmtekercs pedig fekete erdő ízesítésű volt, sk szedett saját meggyből.A két alsó szint Kiskukta tortalap receptje alapján,a tekercs pedig Vilmos piskótája volt.
Borítása UNIDEC,de az apró részletekhez csináltam zselatinos fondantot,illetve kekszmasszát.
Természetesen hibákat lehet rajta találni,ma már másképp csinálnám :)))
Tegnap este nagyon későn,és már ma is kaptam visszajelzést,idézem:
"Fantasztikus volt a torta! De tényleg, őrületes sikere volt."
Szívmelengető,megérte a 3 napos munkát !

2011. június 19., vasárnap

50. születésnap - 100 szeletes torta

Nem könnyű feladat.3 emelet.
Épp még benne a közepében.Holnap borítom be fondanttal,és díszítem.Remélem nem lesz gond.
Egy már biztos van.Kicsi a hűtő.

Mennyit bírnak a hűtőpolcok súlyban???
Mindenképpen itthon kell összeraknom a 3 emeletet,de félek,hogy nem bírja a polc egyben az egészet.

Csak hétfőn este tudom megmutatni,mert nem akarom,hogy az ünnepelt véletlenül erre tévedjen,és lebukjunk.

2011. június 14., kedd

Számomra legkedvesebb,Anyukám szakácskönyv tortája

Már hónapokkal ezelőtt kitaláltam,milyen tortát készítek Anyának születésnapjára. Nagyon vártam a júniust.
Korábban már utaltam rá,hogy Anyukám az én Ramsaym.

Szakácskönyvet terveztem neki,egyedi elképzeléssel.
Először ostyára akartam nyomtattatni,de aztán Tamás (tortafoto) tanácsára cukorlapra nyomtattunk.
Kiskukta piskótáját sütöttem hozzá,mert Anyunak az jobban ízlik,mint a másik (a szivárvány tortám volt még ebből),és epres-joghurtos-tejszínes krémmel csináltam.Tettem az alsó két lap közé eperkarikákat,hogy jobban tartson,és nem utolsó sorban,isteni finom volt.
UNIDEC-kel borítottam be.Holland kakaóval színeztem a barnát,és fondant festő porral festettem a könyvet.
Természetesen hatalmas sikert aratott,és én is maximálisan elégedett voltam a végeredménnyel:

Kosárlabda pálya

A torta megrendelője egy 10 éves kisfiú volt.
Nagy kosaras,és a kis barátjával együtt (aki szintén kosaras) ünnepelte a születésnapját egy kerti parti keretében.
Közel 50 szeletes tortát kértek,mert a szülők is ott voltak az ünnepségen.Anyukája kérésére csokis krémet tettem bele,mert azzal nem tévedünk nagyot. A méteres kalács féle csoki krémet csináltam bele,és istenien sikerült.
Az volt a tervem,hogy megint pille cukros fondanttal borítom.A jól bevált pillét nem kaptam,sehol.Kaptam viszont színesen,fehér-rózsaszín-barack,de én még ilyen sz@rt nem láttam,komolyan.Sötétbarnára akartam színezni,ezért vágtam bele a színes cukrokkal.
Hónapokat kísérleteztem,mire számomra megtaláltam a tökéletes fondantokat,de ez az alapanyag siralmas volt.Azt hittem ínhüvelygyulladást kapok,mert gyakorlatilag 3 órán keresztül gyúrtam a dupla adagot,és semmi.Már a sírógörcs kerülgetett,aztán sikerült is elbőgnöm magam,amikor apa felhívott,és megkérdezte hogy haladok.Ez pénteken volt,nekem pedig szombat délután 15 órára kellett leszállítanom a tortát.

Már rég ki akartam próbálni az UNIDEC-et.Itt volt a remek alkalom.Szombat reggel 8-kor nyitnak.Ott a helyem :). Elmentünk reggel,vettem mindkét fajtából,biztos,ami biztos.
Otthon nekiestem. Beszíneztem,kicsit átgyúrtam,és tettem is a tortára.Nem rossz.Még meg kell tapasztalnunk egymást,de szerintem fogok itthon tartani,mert ilyen esetekben kihúz a bajból.
A másik gondot a palánk megállítása okozta.Elterveztem én,de az UNIDEC sokkal puhább,mint a pillés fondant,ezért "dőlt minden".A végén sikerült megállítanom,ott a helyszínen raktam a palánkokat a helyére,és műtöttem meg annyira,hogy megálljon szépen.
Az első tortám volt,amit nem láttam felszeletelve,és nem ettem belőle.Másnap találkoztam a kisfiúval és  a családdal.Nagyon finom volt a torta,és mindenki a csodájára járt.
A kissrác kérdezte is tőlem,hogy nem tudnék e csinálni még egy kék mezt,mert ő bizony megette az övét. Megígértem neki,hogy pótoljuk.
.....és akkor a pálya:

Gyereknapi Katica torta

Olyan régen szerettem volna már Katicát csinálni a kisebbik fiamnak.Imádja őket,de a születésnapja még annyira messze volt.
Gyereknapkor amúgy is mentünk le nagymama látogatóba,így megcsináltam arra a hétvégére,és akkor a sütemény meg is volt oldva.Könnyebb volt elkészíteni,mint gondoltam.A végeredmény pedig egy cukor bogár lett,szerintem.Csokikrémmel töltöttem meg.
Ez volt a második pille cukros fondantom,mert a korábbiakon a zselatinos van.Tökéletesre sikerült,makulátlan a felülete.Annyira szépen sikerült beborítanom vele a tortát.Eddigi tapasztalataim alapján azt mondhatom,hogy a pillecukros fondanttal jobb borítani,minden másra pedig jobb a másik.A két kedvenc színem,a piros és a fekete.Meg sem próbáltam a fondatot színezni,hanem festettem a tortát.Az alkohol - festék arányát még gyakorolnom kell,állati nehezen száradt meg a festék.

A lila

A "JinJang" házaspár lánya nagyon odavolt,hogy milyen szép tortát kaptak a szülei,és ő miért nem.Pedig neki most lesz a névnapja,mondta :).

Több se kellett.Anyukája elhintette,hogy most épp lila falakat kért a szobájába,így nem volt kérdés,milyen színe lesz a tortának.MIvel még csak 7 éves,így azt gondolom nem ciki a lila mellé a rózsaszín,megspékelve egy kis fehérre.
A tésztája piskóta volt,de színeztem azt is lilára és rózsaszínre.A krém pedig egy nagyon fincsi puncsos krém volt.
Épp azon a héten érkeztek meg a kiszúróim,szóval minden adott volt egy szép tortához.
Természetesen ez is tejmentesen készült,hogy apuka is tudjon enni belőle.Annyira ízlett nekik,hogy a maradék tejmentes puncsos krémet is át kellett vinnem,és apuka jól befalta.

Jin Jang

Egy baráti házaspárnak készült a torta,egy nap eltéréssel van a születésnapjuk.
Tök jól elterveztem,hogy fogom majd megcsinálni.
Sajnos a gyakorlatlanságomból adódóan nem úgy sikerült,ahogy szerettem volna,de ettől függetlenül vállalható.
Nagyon szépen sikerült kivágnom.Belül jól mutatott a sima és a kakaós tortalap.
Pikantériája a torának,hogy a férj tejcukorérzékeny.Szóval nekem,mint kezdő tortázónak fejtörést okozott.Na de aztán anyukám,akit én csak Era Ramsaynek hívok,segített. Csoki krémmel töltöttem,és fondanttal vontam be.A fekete elég nehéz szín,nem lett az igazi.

Keresztelő-születésnap

Férjem kersztfiának a kishúgának készült a torta.
Jobban mondva a vendégeknek,akik a nagy eseményre voltak meghívva Zsófi 1. születésnapja keresztelővel egybekötve.
Nem volt kérdés a rózsaszín-fehér kombináció.A végeredmény egy szép és letisztult torta lett.
Lenn csokis, felül pedig túrós tölteléket kapott.Kiskukta piskótáját sütöttem hozzá.

Egy újabb születésnap

Nálunk az április név és születésnapokkal teli.
Amikor megvettem a Wilton festékeket a "VOLT-os" tortához, már tudtam,milyen tortát kap az egyetlen kishúgom.Aki mellesleg nem is annyira kicsi,mert 30felett van,de mégis csak a húgom.

Olvasgattam  a tortás blogokat,és már akkor beleszerettem a szivárványtortába. Csak az alkalomra vártam,hogy valakinek elkészíthessem.
Egyik kedvenc tortám.Annyira a Tesómra jellemző színek.Ilyen lett:

2011. június 13., hétfő

A mindent eldöntő második

Idén áprilisban vészesen közeledett kamaszom 17. születésnapja.Ugyan imádta a Thomast, mégsem csinálhattam neki pofás kis vonatos tortát.
Sokat agyaltam,mert azt szerettem volna,hogy neki szóljon,és nem utolsó sorban örüljön.

Júniusban a Volt Fesztiválra készül,ez adta az apropót.Nem túl bonyolult,de arra jó volt,hogy megtapasztaljam,piros fondatnot készíteni nem könnyű :)
Íme:

2011. június 4., szombat

Minden úgy kezdődött tavaly,

hogy vészesen közeledett kisebbik fiam születésnapja.
Természetes volt,hogy sk tortát kap,de még gőzöm sem volt róla,mit hogyan.
Amikor kitaláltam,hogy panda torta lesz,akkor "találkoztam" először a fondanttal.
Én csak csúnya tortának hívom így utólag,de nagyon szerettük mindannyian :)
Hát ő lenne az. A csúnya,bandzsa panda: